PRVA NAGRADA ZA PESMU ”U HALJINI JOŠ MIRIŠE LAN”

Rožaje – Na međunarodnom konkursu/natječaju za najbolju neobjavljenu priču i pjesmu u regionu za 2011. godinu na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku koji je raspisala redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme AVLIJA koji izlazi u Rožajama, učešće je uzelo 518 autora iz 17 država svijeta (najviše iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, zatim Crne Gore, i po nekoliko autora iz Makedonije, Bugarske, Grčke, Češke, Austrije, Italije, Njemačke, Velike Britanije, Holandije, Australije, Novog Zelanda, Japana i SAD-a).

Žiri je jednoglаsno odlučio dа prvu nagradu za najbolju priču ravnopravno dijele Berislav Blagojević iz Banja Luke (Bosna i Hercegovina) za priču ‘’Srce od terakote’’ i Branka Selaković iz Užica (Srbija) za priču ‘’Sećanja postaju večnost’’.
Drugu nagradu ravnopravno dijele Aida Šečić iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina) za priču ‘’Fotografija’’ i Đurđa Vukelić Rožić iz Ivanić Grada (Hrvatska) za priču ‘’Njegova strana ulice’’. Treću nagradu ravnopravno dijele Lejla Kalamujić iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina) za priču ‘’U potrazi za Rajem’’ i Jovan N. Bundalo iz Beograda (Srbija) za priču ‘’Plac na ruinama’’.

Prvu nagradu časopisa AVLIJA za najbolju neobjavljenu pjesmu u regionu za 2011. godinu ravnopravno dijele Jovica Đurđić iz Malinske (Hrvatska) za pjesmu ‘’U haljini još miriše lan’’Jelenа Stojković-Mirić iz Beograda (Srbija) za pjesmu ‘’Uvek sve može nežnije’’.
Drugu nagradu ravnopravno dijele Mirela Udovičić iz Tuzle (Bosna i Hercegovina) za pjesmu ‘’11. 7.’’ i Amir Alagić iz Pule (Hrvatska) za pjesmu ‘’Kako smo se samo smijali’’.
Treću nagradu ravnopravno dijele Aleksandra Lekić Vujisić iz Podgorice (Crna Gora) za pjesmu ‘’Besana’’ i Majo Danilović iz Beograda (Srbija) za pjesmu “Ćutimo moja majka i ja’’.

Nagrađene priče i pjesme će biti objavljene u februaru u dvobroju književnog časopisa AVLIJA a nagrađeni autori će dobiti Zlatne, Srebrne i Bronzane plakete.  Novčane nagrade za najbolju priču i najbolju pjesmu za prvo, drugo i treće mjesto iznose 100, 70 i 50 eura, odnosno u protivvrijednosti valuta svojih država. 

Izvor: http://knjizevnost.org/konkursi/4132-rezultati-konkursa-asopisa-avlija-za-najbolju-priu-i-pjesmu-u-regionu-za-2011-godinu