HRONOLOGIJA

HRONOLOGIJA  ŽIVOTA  I  RADA  JOVICE  ĐURĐIĆA

1949.
Rođen u selu Glogovica na tromeđi između Dervente, Doboja i Modriče. Majka Zorka, od Predojevića iz Podnovlja, otac Nikola.

1956/1957.
Pohađa prvi razred osnovne škole u Glogovici.

1957/1958, pauzira jednu godinu zbog toga što je škola u Glogovici zatvorena.

1958/1959, pohađa drugi razred u Majevcu, a završava ga u Podnovlju.

1959/1960, pohađa treći i četvrti razred u novoj školi u Glogovici.

1960/1965, pohađa peti, šesti, sedmi i osmi razred u Podnovlju.

1965.
Završio osnovnu školu u Podnovlju.

1965/1966, polazi u prvi razred Gimnazije ”Vlado Šuput” u Derventi koji nije završio. Zbog matematike, naravno.

1966/1967.
Polazi u prvi razred Škole učenika u privredi u Derventi. Iste godine objavljuje prvu pesmu ”Oblaci”, kao i još nekoliko u lokalnom listu ”Glas komuna” u Doboju. S još nekoliko mladih literata osniva Literarnu družinu ”Vihor” u Derventi, koja će kasnje prerasti u književni klub.

1969.
Završava srednu školu i oko godinu dana honorarno radi kao novinar u ”Derventskom listu”. Dobija nagradu Fonda mladih talenata pri listu ”Borba” za više objavljenih pesama u istom listu. Učestvuje na Smotri književne omladine ”Kozara”. ”Književne novine” mu objavljuju četiri pesme.
Objavljuje zajedničku zbirku pesama ”Vihor”.

1970.
Odlazi na odsluženje vojnog roka u Sentu, kraće vreme u Zuce kraj Beograda i ostatak u Požarevac. Tada nastaje veći deo njegove knjige pesama u rukopisu ”Larisa”. Objavljuje prvu priču za decu ”Branka”.

1971.
Dolazi u Rijeku da studira uz rad, gde se zapošljava u ”Limobravaru”, a iste godine prelazi u ”Voplin”, gde kasnije radi kao referent za obrazovanje i društveni standard.

1972.
Upisuje Fakultet industrijske pedagogije koji će kasnije prerasti u Pedagoški fakultet. Postaje član književne grupe Komuna ”R” u Rijeci.

1973.
Dobio nagradu ”Drago Gervais (Žerve) za zbirku pesama u rukopisu ”Larisa”. Oženio se.

1974.
Upisuje i Pedagošku akademiju i uz rad paralelno studira na dva falulteta, na Pedagoškoj akademiji kao redovni student, a na Pedagoškom fakultetu kao vanredni.
Ponovo dobija nagradu ”Drago Žerve” za zbirku pesama u rukopisu ”Ljubičasto gorje”. Objavljuje svoju prvu knjigu ”Usnula devojka” u Sarajevu. Postaje član Riječkog književnog i naučnog društva. Iste godine u Rijeci objavljuje knjigu pesama ”Larisa”.

1975.
Počinje ozbiljnije pisati i za decu.

1976.
Objavljuje knjigu pesama ”Ljubičasto gorje” u Sarajevu. Primljen u Udruženje književnika Bosne i Hercegovine.

1977.
Diplomirao na prvom stepenu Pedagoškog fakulteta u Rijeci. Odslušao sva predavanja i položio većinu ispita na Pedagoškoj akademiji i odustao od diplomiranja.

1977.
Upisuje drugi stepen pedagogije na Pedagoškom fakultetu u Rijeci.
Zastupljen s pjesmom ”Oči moje drage dok me ispraća” u antologiji ”Velika tajna”, Najlepše pesme o ljubavi, Pere Zupca, BMG, Beograd, 1977.

1980.
Diplomirao na Pedagoškom fakultetu.
U Kraljevu dobio zlatnik za pesmu ”Jabuka”.

1981.
Zapošljava se kao referent voditelj u Opštini Opatija. Taj posao će napustiti 1986.

1983.
Objavljuje zbirku pesama za decu ”Kako volim Anu” i zbirku priča “Sanak Sklopiočić” u Rijeci.

1984.
Objavljuje knjigu pesama za odrasle čitaoce ”Ruke večernjih ljubavnika”.

1985.
Objavljuje knjigu pesama ”Ljupko telo”.

1986.
Zapošljava se u ”Brodomaterijalu“ Rijeka kao referent ONO. U Kraljevu dobio kolekciju srebrnjaka za književni rad.

1987.
Zastupljen pesmom ”Djevojčica skuplja svoja kolena” u knjizi ”Nad Ukrinom vihor”,
Derventa, 1987.

1988.
Zastupljen pesmama ”Maslačak” i ”Bele rade” u antologiji savremene bosanskohercegovačke poezije za decu ”Nezavršena priča”, Univerzal, Tuzla 1988.

1990.
Zastupljen s pjesmama ”Kad su cvetovi ljubili kolena” i ”Bog ljubavi” u knjizi ”Pisana riječ zavičaja” Kasima Derakovića, Univerzal, Tuzla, 1990.
1991.
Dobija otkaz u ”Brodomaterijalu” i ostaje bez posla. Udruženje književnika Srbije prihvata ga u status samostalnih književnika.

2000.
Objavljuje dvojezičnu zbirku pesama ”Košuta i lopoči” (The Roe and Water Lilies).

2001.
Zastupljen s pesmom ”Anina balska haljina” u zborniku ”Vitezov festival pisaca za decu”, Najlepše pesme za decu učesnika festivala, Vitez 2001. Pesma skraćena i prepravljena bez saglasnosti autora.

2002.
Zastupljen s pesmom ”Ljepši je svijet iznutra” u antologiji srpskog pesništva od Baranje do Boke Kotorske ”Čudesni kladenac”, Srpsko kulturno društvo ”Zora”, Beograd, 2002.

2004.
Objavljuje izbor poezije ”Istrgnuti rukopis”.
Objavljuje zbirku pesama ”Njene oči more”.
Zastupljen s pesmom ”Draga” u zborniku Erato ’04, Međunarodni institut za kniževnost, Zagreb, 2004.

2006.
Objavljuje zbirku pesama za decu ”Žirafa Žeraldina” i zbirku priča ”Simonine oči”
Zastupljen sa pesmama ”Crvena jabuka”, ”Labud”, ”Detinjstvo” i ”Oči moje drage dok me ispraća” u antologiji srpskog pesništva u BiH druge polovine 20. veka, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Srajevo, 2006.

2007.
Zastupljen sa pesmom ”Deda u fotelji” u antologiji srpskog pesništva za decu ”Dete je najlepša pesma”, Book&Marso, Beograd, 2007.
Zastupljen s pesmom ”Knjiški mačak” u knjizi ”Ršumdani”, Prvo slovo, Beograd, 2007.

2008.
Objavljuje zbirku pesama za decu ”Lepo je biti kod kuće”.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeluje mu Zlatnu značku za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture.

2009.
Objavljuje zbirku pesama ”Zvezde na uzglavlju”, kao bibliofilsko izdanje sa slikama Olje Ivanjicki i prevodom dvanaest pesama na dvadeset stranih jezika.
Zastupljen s pesmom ”Lepo je biti kod kuće” u antologiji ”E, baš to!”, Lektira za drugi razred osnovne škole, (Lektira 2), Zavod za udžbenike, Beograd, 2009.
Zastupljen s pričom za decu ”Sličice” u antologiji ”Najkraće srpske priče za decu” Zavod za udžbenike, Beograd 2009.

Zastupljen sa dvanaest pesama u časopisu ”Kniževno žitie”, Skoplje, br. 12-13, januar-februar, 2009.

2010.
Objavljuje knjigu priča za decu mlađeg uzrasta ”Kalina i morski konjic”, Ars Poetica, Beigrad, 2010.

Objavljen prikaz knjige  Milosav Slavko Pešić, Put kojim se ređe ide, Jovica Đurđić ”Zvezde na uzglavlju”, Ars Poetica, Beograd, Mons Aures, Smederevo, 27/2010.

Objavljen prikaz Medise  Kolaković u časopisu Detinjstvo, Novi Sad, XXXVI, br. 4, zima 2010. Utočište detinjstva, Jovica Đurđić, Kalina i morski konjic, Ars Poetica, Beograd 2010,

2011.
Objavljuje knjigu priča i pesama za decu mlađeg uzrasta ”Leto bez Veronike”

Objavljuje priču ”Devojka je bila lepa” u časopisu ”Trag”, Vrbas, VII, knjiga VII, sveska XXVI, maj 2011.

Objavljuje pesme Izlišna uspomena, Šaputavo veče, Kišna uspavanka, Upotreba zla, Kad ruka zastane, Nebesko ogledalo i Sećanje, Nova zora, Bileća-Gacko, 30/2011.

Redakcija časopisa ”Avlija” iz Rožaja dodjeljuje mu Zlatnu plaketu za svojeno prvo mesto na međunarodnom konkursu za najbolju pesmu u regionu .

Banatski kulturni centar Novo Miloševo dodeluje mu Specijalnu nagradu ”Sima Cucuć” za stvaralaštvo u dijaspori za knjigu ”Kalina i morski konjic”.

2012.

Objavljuje knjigu izabranih i novih pesama na srpskom i poljskom jeziku u prepevu Gžegoža Latušinjskog ”Kiša i vlati“ (Deszcz i źdźbła), Oficyna Wydawnicza ”Agawa”, Varšava.

Objavljuje knjigu od dvadeset pet soneta ”Pepeo zgaslog leta” sa izvrsnim ilustracijama Krešimira Zimonića, Prometej, Novi Sad, 2012.

Objavljuje knjigu priča za odrasle čitaoce ”Opojni miris greha”, Prometej, Novi Sad, 2012.

Srpski književni klub ”Vihor” iz Dervente dodeluje mu Povelju Vihor 1967-2012. za opšti doprinos i formiranje ”Vihora”.

2013.

Zastupljen u ”Antologiji dramskih tekstova za decu II” sa igrokazom ”Mali mornari”, Bookland, Beograd, 2013.

Zastupljen sa tri pesme, ”Jabuka”, ”Slap” i ”More je tako mlado”, u antologiji ”Čuvari vertograda”, antologija srpske poezije jugoistočne Evrope, Savez Srba u Rumuniji, Temišvar, 2012/2013.

2014.

Objavljuje roman za decu ”Ukus prvih poljubaca”, Bookland, Beograd.

Zastupljen u knjizi Tatjane Oluić ”Velik si onoliko koliko si mali” s pjsmom ”Žirafa Žeraldina”, ”Krava čudna sprava“, ”Godišnji odmor” i pričicom ”Sličice”, Prosvjeta, Rijeka-Zagreb, 2014.

Zastupljen u zborniku književnih radova ”Zaveštanja 2014” Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, Inđija-Cirih s pesmama: ”More je tako mlado”, ”U haljini još miriše lan”, ”Kad ruka zastane”, ”Zvezde na uzglavlju” i ”Lepa Cigančica iz Španije”.

2015.

Objavljuje roman za decu ”Kajsije za Hanu”, Bookland, Beograd.

Zastupljen pesmama ”Pozdrav prvačićima, ”Velika tajna”, ”Bele rade”, ”Đerdan od kapljica”, ”Maslačak”, ”Neka zaraza teška”, ”Pesma za Miličin spomenar”, ”Ana u štiklama”, ”Anine cipele”, ”Želje”, ”Cveta”, pričama ”Krivi spoj“ i ”Leto bez Veronike” u ”Antologiji savremenog stvaralaštva za decu srpskih pisaca u rasejanju”, Pčelica, Čačak

Objavljuje priče ”Devojka”, ”Dvogled”, ”Leptir”, ”Stid”, ”Haljina”, ”Žena koja plače” i ”Pesma” u časopisu ”Trag”, Vrbas, br. 42, godina X, knjiga X, sveska XLII, maj 2015.

Objavljuje priču ”Čvarak”, Nova zora, Bileće-Gacko, proljeće/ljeto/jesen/zima, 45/46/47/48, 2015.

Objavljuje priču ”Šuma” Književne novine, Beograd, br. 1242 – 43, oktobar-novembar 2015.

2016.

Objavljuje knjigu priča za decu ”Nežne godine”, Bookland, Beograd, 2016.

Zastupljen pesmama ”U haljini još miriše lan”, ”Devojke” i ”Zrnca soli” u zborniku poezije ”Različiti zajedno”, učesnika Festivala poezije tokom 1o godina u organizaciji Demokratske zajednice Mađara Hrvatska Rijeka, Art-Ars, 2016.

Zastupljen pesmama ”Luj četrnaesti” i ”Štoko” u zborniku ”Smeh nije greh”, Srpski humor i satira u regionu i dijaspori, Temišvar, 2016.

Objavljuje priču ”Voz koji je došao kasno”, Mons Aureus. Smederevo, br. 53, 2016.

Objavljuje crticu ”Književna trgovina” i pesme za decu Ana u štiklama, Ana, odneće te vetar, Želje, Krađa bakinih kolača, Miris igre, Žabica, Stonoga koja je ustala na tri leve noge, Koještarije i priče Lepotica iz autobusa i Srebrna ukosnica, Mons Aureus, Smederevo, br. 51, 2016.

Objavio pesmu Krokodil, Bijela pčela, Rijeka, 217/218, maj-jun 2016.

Objavio priču ”Novi život”, Večernje novosti, Beograd, 24. jul 2016.

2017.

Objavljuje knjigu priča i pesama za decu ”Srebrna ukosnica”, Bookland, Beograd, 2017.

Objavljuje knjigu kratkih priča za odrasle ”San”, (ćirilica i latinica), Prosveta, Beograd, 2017.

Objavljuje priču ”Meke senke” u časopisu ”Srpska vila”, Bijeljina, decembar 2017.

Zastupljen  u ”Danici za mlade”, Vukova zadužbina, s pesmom ”Puž turista”, Beograd, 2017.

Objavljuje priču ”Meke senke”  u časopisu ”Stremljenja”, 2017., Priština, Kosovska Mitrovica, 2017.

Objavljuje priču ”Meke senke” u časipisu Mons Aureus, Smederevo, br. 57-58, 2017.

Objavljuje priču ”Ptičica”, Večernje novosti, Beograd, 2. april 2017.

Objavljuje priču ”Tara”, Večernje novosti, Beograd, 5. novembar 2017.

Objavljuje priču ”Susret u Bulonjskoj šumi”, Večernje novosti, Beograd, 16. decembra 2018.

2018.

Jovanka Stojčinović Nikolić, ”O ljubavi iz dubine predjela”, Jovica Đurđić, ”San”, priče, IP ”Prosveta”, Beograd, 2017., Luča, br. 3-4, XXVII, Subotica, novembar 2018.

Objavljuje priču ”Susret u Bulonjskoj šumi”, Večernje novosti, Beograd, nedelja, 16. decembra 2018.

2019.

Zastupljen sa dve pesme ”Dugonoge žderonje” i ”Medo i pčele” u časopisu ”Danica za mlade”, Školski zabavnik za 2019. godinu, XI, Vukova zadužbina, Beograd, 2019.

Objavio knjigu priča ”Krčag”, Štampar Мakarije, Beograd, 2019.

Objavljuje priču ”Majka“, Večernje novosti Beograd, 1. decembar 2019.

Objavljuje priču ”Događaj u šumi”, Luča, Subotica, br. 2, XXVIII, maj 2019.

Objavljuje priču ”Sestre”, Trag, Vrbas, 57, mart 2019.

Objavljuje priču ”Cvetna livada”, Istok, Knjaževac, br. 20, VI, januar-mart 2019.

Objavljuje priču ”Prijateljeva kći”, Bagdala, god. 62, januar-mart 2020, br. 523, Kruševac.

2020.

Objavljuje priču ”Krčag”, Mons Aureus, Smederevo, br. 63-64, 2020.

Objavljuje izabrana dela u petnaest knjiga, Bookland, Beograd, 2020. Dela: Ukus prvih poljubaca, Kajsije za Hanu, Leto bez Veronike, Nežne godine, Lepo je biti kod kuće, Srebrna ukosnica, Simonine oči, Sanak Sklopiočić, Vrh tišine, Lekovita svetlost, Pregršt vetra, Šopenove etide i Trag.

2021.

Dobio nagradu ”Pečat varoši sremskokarlovačke“ za zbirke pesama ”Vrh tišine” i ”Lekovira svetlost”, Bookland, Beogerad 2020.

Objavio priču ”Milorad”, Trag, XVII, knjiga XIX, sveska LXV, mart 2021, Vrbas.

Objavio priču ”Košćela”, Mons Aureus. Smederevo, 65-66/2021.

Dobio treću nagradu za priču ”Sneg”, Rotari klub Niš – Medijana, 2021.

Objavio priču ”Golo vreme”, Nova stvarnost, Banja Luka,  II, jul-septembar 2021, br. 3 i 4.

Objavio priču ”Sneg”, Nova stvarnost, Banja Luka,  III, mart-jun 2022, br. 6 i 7.

Zastpljen u antologiji poezije ”365 ljubavnih”, Antologija srpske ljubavne poezije, Službeni glasnik, Beograd, 2021. (Pesma Poljubacm str. 342).

2022.

Objavio izbor poezije ”Ko ti je ukrao zvezde iz očiju”, sa dodacima ”Kalendar slova”, ”O peziji Jovici Đurđića” kritike i izvodi iz kritika i desetak pojdinačnih pesama odštamapnih kao razglednice  na srpskom i nekoliko stranih jezika, kao i fotografija sa pesmama. Književni atelje Ars Poetica, Beograd, 2022.

2023.

Objavio knjigu priča ”Agostina pod košćelom”, Književni atelje Ars Poetica, Beograd, 2023.

Objavio osam slikovnica za decu:

”Ježurko Kostja”, ”Vragolanka”, ”Plovidba foteljom”, ”Pužić”, ”Poderanko”, Književni atelje Ars Poetica, Beograd, 2023. i ”Alonso i njegova barka”, ”Cipelice kućica za dva miša” i ”Cvetni kutak za Anutak”, Institut za dečju književnost, Beograd, 2023.

Objavio zbirku pesama ”Šapat vode”,  pesme, Prometej, Novi Sad, 2023.