UKUS PRVIH POLJUBACA

Ukus

Ово је прича о заљубљивању, првој љубави, првом пољупцу и његовом укусу. Уздрхтала, нежна и треперава као душе њених јунака, Калине и Стефана, саткана од чежње, радости, сјаја до разочарања. Ова лирска прича испричана је у двадесет поглавља, а свако од њих као да је посебна целина која се утапа у једно – мали роман о срећи.
Радња почиње када Калина возом с родитељима путује на море, у њихову викендицу на острву, у градић смештен уз пешчану увалу с прелепом дугом плажом. Тако то чине сваке године почетком августа и остају готово месец дана, док она не пође у школу. У возу сусреће једног дечака који јој се свиђа, а и дечаку она, али ни једно од њих нема храбрости да започне разговор како би се упознали. Кад дечак изађе на некој успутној станица, она се каје што није смогла снаге да разговара с њим. Након што је савлада сан, док воз јури према мору, она сања тог истог дечака како скакуће по облацима.
На летовању Калина упознаје своју вршњакињу Валери која је као туристкиња дошла из Париза. Њих две су тог лета нераздвојне и доживљавају разне згоде. Врхунац је Калинин први пољубац, љубав као прасак који нам се свима једном догоди, као прво искуство, срећа која нас испуни и на крају… и разочарања због разлаза.
Крајем августа, када летовање заврши, када се врати с мора и крене у школу, Калину чека велико изненађење…

Bookland, Београд, 2014. Илустрација на корицама Ана Григорјев.

 

Ovo je priča o zaljubljivanju, prvoj ljubavi, prvom poljupcu i njegovom ukusu. Uzdrhtala, nežna i treperava kao duše njenih junaka, Kaline i Stefana, satkana od čežnje, radosti, sjaja do razočaranja. Ova lirska priča ispričana je u dvadeset poglavlja, a svako od njih kao da je posebna celina koja se utapa u jedno – mali roman o sreći.

Radnja počinje kada Kalina vozom s roditeljima putuje na more, u njihovu vikendicu na ostrvu, u gradić smešten uz peščanu uvalu s prelepom dugom plažom. Tako to čine svake godine početkom avgusta i ostaju gotovo mesec dana, dok ona ne pođe u školu. U vozu susreće jednog dečaka koji joj se sviđa, a i dečaku ona, ali ni jedno od njih nema hrabrosti da započne razgovor kako bi se upoznali. Kad dečak izađe na nekoj usputnoj stanica, ona se kaje što nije smogla snage da razgovara s njim. Nakon što je savlada san, dok voz juri prema moru, ona sanja tog istog dečaka kako skakuće po oblacima.
Na letovanju Kalina upoznaje svoju vršnjakinju Valeri koja je kao turistkinja došla iz Pariza. Njih dve su tog leta nerazdvojne i doživljavaju razne zgode. Vrhunac je Kalinin prvi poljubac, ljubav kao prasak koji nam se svima jednom dogodi, kao prvo iskustvo, sreća koja nas ispuni i na kraju… i razočaranja zbog razlaza.
Krajem avgusta, kada letovanje završi, kada se vrati s mora i krene u školu, Kalinu čeka veliko iznenađenje…

Bookland, Beograd, 2014. Ilustracija na koricama Ana Grigorjev.