DEVOJKA

Kasnije, tokom leta, kada su dani avgusta postajali beli od žege, dečak je šetnje pored reke produžavao dalje uzvodno. Obično je to činio u popodnevnim satima, nakon ručka, kada bi se otac i majka povukli u hladovinu ispod senovitog oraha. Oni bi tamo u ležaljkama dremuckali, a dečak bi se, nakon što bi mu dosadilo da se igra u dvorištu ili na bregu iznad kuće, upućivao u dolinu. Nekada je nosio ribarski štap, a češće je išao bez njega, s rukama u džepovima.

Dok bi koračao visokim nasipom, pored rukavaca obraslih mladom trskom, često je viđao divlje patke koje bi uplašeno bežale u gustiš. Reka je na tim mestima leti presušivala, stvarajući jezerca ustajale vode, sa zarobljenim ribama i žabama. Dečak je na tim mestima ubrzavao korak jer mu se nije sviđao mirs mulja koji se isparavao na vrelom suncu. Očiju suženih od žege hitao je da što pre stigne do nekog vira, u hladovinu širokih krošnji nadnesenih nad njima. Zastao bi za trenutak gledajući kako u dubini blešte stomaci riba koje bi on veoma rado da ulovi. Često bi zabacivao udicu i dugo čekao da neka zagrize, razočaran ako se to ne bi desilo. A kada bi ga toplota dana zapljusnula čak i u hladu, bućnuo bi u vodu, malo plivao, pa opet sedeo na obali sa štapom u ruci.

Tada je iz vatre užarenog dana banula devojka u laganoj letnjoj haljini. Nije mogla videti dečaka koji se nalazio iza grma. Pognuo se što je mogao niže, više i ne obraćajući pažnju na plovak koji se lelujao na površini reke. Devojka se spustila na sprud od zlatnog peska i sama zaklonjena drvećem na obali. Odlažući haljinu na granu iza sebe, legla je nauznak zagledana u čvornovate grane nadnesene nad njom.

Dečak je gotovo zaustavio dah, kao da bi ga i on mogao odati. To je bilo sasvim nešto drugo od gledanja u telo njegove malo starije rođake koja se uvek s njim kupala u kostimu. Tu pred njim, sada, bila je opružena na pesku devojka koja se sunča, kupastih grudi, jedrih i tamnih bradavica. Ta devojka krepkih udova, sem toga, bila je potpuno gola s malom šubaricom među nogama, a on tako nešto dosad nije imao priliku da vidi, i osećao je kako ga uzbuđuje.

Ona nije baš tako blizu, pa dečak ne vidi detalje njenog lica, tek profil s malim nosom i usne, kosu rasutu po pesku i ruku koja zahvata suva zrnca, podiže ih i pušta da cure. Pita se kakva je boja njenih očiju i kakva je kada se nasmeje. Njeno telo je tako zaobljeno, čini mu se i nežno, a koža ne previše potamnela od sunca, jednako svuda.

Nakon što zapliva odmerenim zamasima i vrati se ispod već rumene krošnje od zlazećeg sunca, dečak vidi kako su joj kapi razasute po koži kao sitni biseri i kako klize niz noge u pesak. Laganim pokretima otresa vodu iz zavitlane kose. Onda dlanovima dotiče nabubrele dojke, kao da ih miluje, a zatim spušta ruku među butine. Tada nešto u njegovim ćelijama počinje da podrhtava i odmah potom polagano da raste i deblja tanki crvić među nogama.

Kada je devojka dovoljno suva prvo oblači bele gaćice a odmah zatim i haljinu koja prekriva njene grudi koje štrče. Odlazeći elegantnim korakom ostavlja trag u pesku.

Već se gusne rumeni suton.

Dečak nepomično stoji još nekoliko trenutaka zagledan tamo kuda je devojka nestala, uzdrhtao, zanesen njenom lepotom koja iščezava, kao san, zapitan hoće li je ikada više videti.