Жељка Аврић: ПЕСМЕ НЕВИНОСТИ И ПЕСМЕ СТРАСТИ (Јовица Ђурђић: КО ТИ ЈЕ УКРАО ЗВЕЗДЕ ИЗ ОЧИЈУ, Ars poetica, Београд, 2022)

Већ првим читањем, изабране љубавне песме Јовице Ђурђића под насловом „Ко ти је украо звезде из очију“, размеђиле су се на  песме невиности и песме страсти. Та, могу слободно рећи, условна подела, најјаче утемељење има на контрасту као доминантном поетском поступку, али и у песниковом избору поетских мотива и лирског објекта о којем је реч, као и о релацији коју он успоставља са  оном коју опева. Из тих избора и релација произлазе основно  осећање и атмосфера, поетска мисао и поента. Песников љубавни идеал једнако је и девојчица на прагу женства, као и зрела сензуална жена која изазива и подстиче мушкарчеву еротску жељу. Тај идеал је оваплоћен како у бићу али и у одређеним реалним и измаштаним манифестацијама и поступцима: у безименој драгој, некадашњој девојци, у фаталној жени, садашњој супрузи, али исто тако и у љубавном сну, заводљивости греха,  песниковој опчињености игром,  жеђи, светлости, рукама и телу жене, начину на који скида хаљину, плива, спава, љуби, ћути, сања.

Песме невиности и песме страсти засноване су на дијаметрално супротним доживљајима љубави; од платонске, у повоју, детиње невине и чисте, преко изразито телесне, еротичне, ускипелих чула и разбуктале жеље, до потпуно оствареног партнерског односа зрелих људи и супружничке љубави.  Такође, тај контраст подвлачи и сам лирски субјекат када о жени и љубави пева у првом лицу или када у трећем лицу кроз објективни непристрасни глас даје своје виђење  женског доживљаја љубави.

У својим првим песничким остварењима Јовица Ђурђић се представља као песник нежности, чежње и сновиђења, првих љубавних подстицаја. У њима често користи астралне и цветне мотиве, симболику воде и ветра и белу боју како би дочарао чистоту бића које још није напустило детињство и пригрлило младост; телесну стидљивост, одсуство додира у којем се срећу  предосећаји љубави и наговештаји жеље (у песмама Белешка о девојчици / дише мала кошута далеких предела; Девојка и језеро / заиста, зрачна и чиста лепота; Девојчица скупља своја колена / Девојчица скупља своја бела колена / Два грумена светлости, две капље нежности. Убедљиве су песме о девојчицама у којима лето, море, сунце буде до тада непознате и неименоване немире, подстичу дамарање срца, у којима љубав има само обрисе али не и конкретну дефиницију; то је период између детињства и девојаштва у којем се назире почетак свести о законима тела и његовим жељама и које се, поређене са сочношћу зрелог воћа, наранџастог и црвеног, из детета преображавају у жене као у песмама;  Дозревање девојчице / процветавала као цвет вишње; Ерос у трави / Ни девојчица ни жена је она; Белешка о девојчици / зрела ко наранџа, ко јужно воће.

Страст и занос посебно су обележили песме Драга, Опојни грех, Географија тела, Галеб у телу жене, Једна љубав. Изузетну песничку посвету жени као супрузи и стубу куће и породице налазимо у песми Жена на прагу у којој песник вољену жену пореди са звездом: Жена на прагу куће/ Као сјајна звезда на небу / Једва чекам да уђем / И загрлим звезду. Жена је симбол и земаљског и небеског, она је и темељ и ослонац; кућа је небо, а жена поређена са звездом, отелотворење узвишености и лепоте.

И на крају, контрастну композицију Ђурђићеве збирке изабраних љубавих песама  сугерише и време њиховог настајања. Животни тренутак аутора диктира и основно осећање и атмосферу која доминира у песмама. Тако су све песме из младалачког периода прожете динамизмом, док песме настале у зрелијем песниковом добу имају један песимистичан призвук проживљеног и искуственог, у којем је љубав мање екстатични доживљај душе и тела а више размишљање о њој.

Јовица Ђурђић је своја поетска промишљања о најлепшем и најпотпунијем емотивном доживљају – љубави, оденуо и у слободни и у везани стих и са оба добро влада. Читалац се среће са строго организованим дистисима, складном асиметријом терцина, компактношћу и мелодичношћу сонета, али и са наизменично и елиптичним и распричаним песмама којима одсуство риме не одузима ништа од мисаоне заокружености и језичке раскоши. У збирци су приметне и краће песме у прози  – Зрнца соли, Море је тако младо, Љубила си песника, Млади песник, чије је основно осећање сета, са поентом о пролазности свега, па  и љубави.

Тежиште у Ђурђићевим љубавним песмама почива на симболици светлости, месечине, сунца, воде, ватре, дубина, тишине, мора, таласа, цвета, сна, боја. Песник често спаја наизглед неспојиве особине и појмове у оксимороне – девојци се обраћа са лепа животиње крвожеднице / глади моја непресушна; у опису њеног изгледа доминирају рукописи румених усана / коса црна и дуга као чекање / згуснути мирис твоје раскоши / драга моја има очи као капи кише у ружи. Песник бележи њена стања, песмом задржава интимне тренутке  и претвора их у трајање / Она је ћутала и гледала ме немо / Листао је њена бедра од баршуна / Загртала се стидом / Успламтела у пожару.

Највећи број Ђурђићевих песама обојен је сетом, а мисао о пролазности  је поента већег броја његових песама. Иако је љубав углавном Ерос, она се често претвара и у своју супротност, Танатос (у песми Слап / несанице нас муче док старимо / мислећи на смрт и пут / слутимо слап светлости који нас /злослутно заноси и уништава. Или у песми После пола века / Сећања сежу далеко /А заборав још даље.

Та свест о пролазности свега – младости, лепоте, страсти, љубави, живота (као нпр. у песми Лабуд где пролазност није само мисао него физички нестанак); тај фини, нијансирани, дозирани песимизампесников, присутан и у тренуцима највећих емотивних и телесних заноса, најизразитији је у четири песме циклуса  Сан:

 

Као нежне нити затегнути смо / Између сна и љубави  

Записујем овај тренутак / Пре сваког сна пре горчине

Часови су то кад се душа / Пуни као врч тескобом и тугом / Сами смо о сами смо

Лелујамо кроз овај живот

Отупљених зена чекамо опроштај / Боје смрти какве ли су

 

Песме из збирке „Ко ти је украо звезде из очију“ писао је Јовица Ђурђић, песник, очаравајуће сневан и отрежњујуће будан; писао је срећан, заљубљен, вољен, остављен и разочаран мушкарац; писала су искуства и маштања, животни успеси и падови. Иако на моменте поједини стихови просевну лошим слутњама и мраком, Светлост је ипак избор којим се управља и којем плови песников поетски брод. Она је оличена у сунцу, месечини, звездама, ветру, винограду али и у капи кише, вина, речном слапу, тишини, девојачком оку. Светлост је и грумен и чудесна и у даљини. Она је и Жена и Лепота и Љубав и сам Живот – његов смисао и бесмисао, пролазност и вечност,  које већ хиљадама година ствараоци – уметници настоје да зауставе у времену, оваплоте, учине ванвременским и тако заузму комадић Бесмртности у свеколиком Трајању: Говорим те светлости незнана / Говорим да бих те наедживео.